Νέα και τεχνολογία

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε τηλεόραση

Βασικά κριτήρια για την αγορά  Τηλεόρασης

Η τηλεόραση αποτελεί βασικό… αξεσουάρ του νοικοκυριού. Μάλιστα ελάχιστα είναι τα σπίτια που διαθέτουν μόνο μία. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι εκατοντάδες: Από μια φθηνή τηλεόραση για το υπνοδωμάτιο έως τεράστιες οθόνες που προσφέρουν εμπειρία σινεμά στο σαλόνι.

Η αλήθεια είναι ότι με τόσες πολλές επιλογές η έρευνα αγοράς για αυτό που μας ταιριάζει μπορεί να γίνει σκέτος πονοκέφαλος. Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να γνωρίζουμε για να επιλέξουμε τη σωστή τηλεόραση βάσει των αναγκών αλλά και του budget μας.

Μέγεθος

Η διάσταση της τηλεόρασης παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή της κατάλληλης τηλεόρασης. Η διάσταση μετράται σε ίντσες (1 ίντσα = 2,5 εκατοστά) από την διαγώνιο της οθόνης και γενικά ισχύει ο κανόνας όσο μεγαλύτερη τόσο καλύτερα. Για την σωστή επιλογή σκεφτείτε πόσα άτομα θα βλέπουν ταυτόχρονα τηλεόραση και που θα την τοποθετήσετε γιατί σημαντικό ρόλο παίζει η απόσταση θέασης. Μια οθόνη 60 ιντσών δεν μπορεί να προσφέρει την επιθυμητή εμπειρία αν η απόσταση θέασης είναι λιγότερη από τα 2,5 μέτρα. Αντίστοιχα, μια οθόνη 32 ιντσών σε απόσταση μεγαλύτερη από 2 μέτρα δεν βολεύει ιδιαίτερα. Δεν υπάρχει ένας χρυσός κανόνας για την επιλογή της σωστής οθόνης ανάλογα με την απόσταση θέασης αλλά μπορείτε να υπολογίσετε το μέγεθος που θα χρειαστείτε ως εξής: Η ελάχιστη απόσταση πρέπει να είναι 1,5 φορά το μέγεθος της οθόνης και η μέγιστη το πολύ 2 με 3 φορές. Άρα μια οθόνη 40 ιντσών έχει ελάχιστη απόσταση θέασης το 1,5 μέτρο και μέγιστη τα 2,5 μέτρα.

Ανάλυση οθόνης (HD-Ready, Full HD, 4K)

Η ανάλυση της οθόνης εκφράζεται από τον αριθμό των εικονοστοιχείων (pixel) της οθόνης σε κάθε διάστασή της. Αναφέρεται συνήθως με τη μορφή «1280Χ720 pixels» με το πρώτο νούμερο να αφορά τον αριθμό των pixels κατά πλάτος και το δεύτερο καθ’ ύψος. Συνήθως αναφερόμαστε μόνο στο πλάτος, επειδή η αναλογία των πλευρών είναι σταθερή. Μια τηλεόραση με ανάλυση με ίση ή  από 1920 x 1080 pixels ή 1080p χαρακτηρίζεται «Full HD» και είναι κατάλληλη για την προβολή ταινιών υψηλής ανάλυσης από blu ray ή από κανάλια υψηλής ανάλυσης. Οθόνες μικρότερης ανάλυσης, τουλάχιστον 1280 x 720 pixels ή 720p θεωρούνται «HD – Ready». Συναντούνται σε οθόνες μικρότερων διαστάσεων, συνήθως κάτω των 32 ιντσών, και συνήθως προορίζονται για δεύτερες τηλεοράσεις κατάλληλες για υπνοδωμάτια κλπ. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση. Τέλος, τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί στην αγορά οθόνες με ακόμη υψηλότερη ανάλυση από το Full HD. Οι τηλεοράσεις αυτές είναι γνωστές ως Ultra HD ή 4Κ και προσφέρουν τέσσερις φορές μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ποιότητα εικόνας σε σύγκριση με την τεχνολογία 1080p Full HD. Αυτό μεταφράζεται σε 8.000.000 pixels έναντι των 2.000.000 pixels που παρέχουν οι Full HD τηλεοράσεις, γεγονός που μεταξύ άλλων σημαίνει πιο καθαρή εικόνα, περισσότερη λεπτομέρεια και μεγαλύτερη γκάμα χρωμάτων.

Συχνότητα ανανέωσης

Ο ρυθμός ανανέωσης ή συχνότητα ανανέωσης (frame rate) μιας οθόνης αναφέρεται στον αριθμό των εικόνων που προβάλλονται ανά δευτερόλεπτο και μετράται σε Hertz. Για παράδειγμα, όταν μια τηλεόραση έχει συχνότητα 100 Hertz, προβάλλει 100 εικόνες ανά δευτερόλεπτο. Κατά κανόνα όσο μεγαλύτερο ρυθμό ανανέωσης έχει μια τηλεόραση τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα της εικόνας καθώς τόσο πιο καλά δίνεται η αίσθηση της συνέχειας της κίνησης.

Smart TV

Οι περισσότερες τηλεοράσεις νέας γενιάς είναι έξυπνες υπό την έννοια ότι έχουν την δυνατότητα να συνδεθούν –ενσύρματα ή ασύρματα- με το internet. Έτσι μπορείτε να σερφάρετε στο internet, να δείτε βίντεο στο youtube ή ακόμη και ταινίες online μέσω κάποιας συνδρομητικής υπηρεσίας. Σχεδόν όλα τα πρόσφατα μοντέλα είναι «smart» αλλά ακόμη και οι υπόλοιπες τηλεοράσεις μπορούν να γίνουν… έξυπνες με ένα μικρό επιπλέον εξάρτημα (ουσιαστικά έναν μικρό υπολογιστή), αρκεί να έχουν τις κατάλληλες θύρες.

Τρισδιάστατη εμπειρία

Οι 3D τηλεοράσεις πρωτοεμφανιστήκαν το 2010 και πλέον ο καθένας μπορεί να έχει μια τρισδιάστατη εμπειρία στο σαλόνι τους. Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι πως οι 3D οθόνες προβάλλουν κανονικά και συνήθως με άριστη ποιότητα και κανονικές 2D ταινίες. Αυτό που είναι επίσης σημαντικό να έχετε υπόψη σας είναι το κατά πόσο θα χρησιμοποιείτε αυτή τη δυνατότητα, δεδομένου ότι  οι τρισδιάστατες ταινίες που κυκλοφορούν σε bluray δεν είναι παρά πολλές. Λόγω και της έλλειψης περιεχομένου η τεχνολογία αυτή φθίνει και όλο και λιγότερα μοντέλα την ενσωματώνουν.

Ίσιες ή κυρτές;

Οι κυρτές οθόνες, σε σχέση με τις επίπεδες, παρουσιάζονται ως περισσότερο ξεκούραστες κατά τη θέαση τους. Αυτό συμβαίνει γιατί οι κυρτές οθόνες ταιριάζουν περισσότερο με τη φυσιολογία της ανθρώπινης όρασης, καθώς κάθε σημείο της εικόνας σε μία καμπύλη οθόνη απέχει την ίδια απόσταση από τα μάτια του θεατή. Η διαφορά τους με τις Flat τηλεοράσεις δεν είναι μόνο αισθητική. Οι κυρτές τηλεοράσεις μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν την εμπειρία της θέασης, αλλά κάτω από ορισμένες συνθήκες. Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι για να δεις πραγματικά διαφορά από μια συμβατική, καλής ποιότητας, φλατ οθόνη πρέπει να αγοράσεις μια κυρτή τηλεόραση μεγάλων διαστάσεων. Μια κυρτή τηλεόραση γύρω στις 50 ίντσες θα σου προσφέρει απολαυστικό θέαμα από κάθε γωνία κι αν την παρακολουθήσεις.

Αυτά είναι μόνο τα βασικά κριτήρια αλλά στην τελική και η τηλεόραση είναι θέμα προσωπικού γούστου.

Το διαβάσαμε εδω: http://www.insider.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *